lauantai 30. kesäkuuta 2018

Sitkun ja josjakun

Varoitan, nyt tulee tekstiä eläkkeellä olemisesta. 
Vuosikausia elin minäkin sitkun-elämää. Sitkun olen eläkkeellä, sitkun ja josjakun joskus pääsen eläkkeelle, niin sitten omistaudun ihan täysin vain omiin mieleisiin harrastuksiini. Kirjoittelen, maalaan, kudon mattoja, ruopsuttelen puutarhaa ja pihaa, käyn ongella, kuljen metsissä, teen leppoisia kävelyretkiä, marjastan, sienestän ja talvisin potkuttelen potkukelkalla pitkin kyläteitä ja järven jäitä.  Siis kaikkea sitä mitä en työvuosina ennättänyt tai saanut tehdyksi muuten kuin ajatusasteella niinä lyhyinä viikonloppuina ja pätkittyinä vuosilomaviikkoina.

Kuinkas sitten kävikään? No, hyvin tietysti, koskapa olin vielä hengissä siinä vaiheessa, kun eläkepäätös napsahti postiluukusta. Ja hengissä edelleen . . . Mutta! Joka asiassa on mutta. Niin kuin oli silloinkin, kun kävin hakemassa lapsiani päiväsijoituspaikasta, päiväkodista eli tarhasta. Siellä tarhuritäti  ensin kertoi hymyillen päivän menneen oikein mukavasti. Näin oli varmaan koulutuksessa annettu ohjeeksi, että kehu ensin, moiti sitten vasta. Oli käyty ulkoilemassa, oli nukuttu vihdoin ja viimein ne päiväunetkin, oli laulettu ja satuiltu jne. Mutta sitten tuli se MUTTA. Mutta ei tämä teidän kullannuppu vieläkään ole sisäistänyt sitä, että leikkikalut ovat yhteisiä, niitä ei voi omistella ja tuli taas riitaa ja taas teidän Pekka yritti karata tarhan aidan yli, vai oliko se ali, mutta semmosta täällä kaiket päivät tämän teidän Pekka-pojan kanssa on. 

MUTTA tuli Kettumummollekin vastaan. Vesivärinapit kuivuvat, blogitekstiä syntyy harmittavan harvaan tahtiin. Tosin ei teksteilläni ole paljon lukijoitakaan, eikä se minua haittaa. Omaksi ilokseni näitä kirjoittelen. Kaksi tai kolme lukijaa kyllä tiedän, yksi Helka pohojosessa ja yksi Anja Savonmuan piäkaapunnissa ja Maisa Siilinjärvellä. Niin, ja Kettupappa tietenkin, mutta sitä ei lasketa. 

Kirjoittelu on joka tapauksessa mukavaa, vaikkapa vain näin harvakseltaan. Kangaspuut on sentään jo pystyssä, mutta loimet ja niidet ihan hakusessa ja kuteitakin leikattuna vain muutama kerä. Kasvimaa rehottaa vesiheinää. Nytkin siellä pitäisi olla kyykkimässä eikä kirjoitella turhia jorinoita. Ongelle en viime kesänä päässyt kertaakaan, mutta se olikin ihan täysin kiinni ilmoista. Aina satoi tai tuuli. Tänä kesänä sentään on jo kerran kokeiltu kalaonnea. Sitä ei kyllä löytynyt, sitä kalaonnea. Toivottavasti metsään sentään ennätän, marjaan, sieneen ja muuten vain. 

Kalenteri on aivan täynnä menoja. Ja luulen, että monella eläkeläisellä on sama tilanne. Vuosi on jo yritetty mennä Joensuuhun tuttavien luo, mutta yhteistä vapaata aikaa ei ole kummankaan porukan kalentereista vielä löytynyt.

Kuvitellaan hetki. Ajatellaan, että tämän pienen ja vähäväkisen kunnan  eläkeläiset lopettaisivat osallistumisensa yhdistysten ja tapahtumien pyörittämiseen. Niin kuinka sitten kävisikään? Iltatorilta ei löytyisi kesäasukkaille kotileivonnaisia. Eikä olisi letunpaistajia, kahvinkeittäjiä, arpojenmyyjiä. Lavikset, joogat, venyttelyt, ne pitäisi perua osallistujien vähyyden vuoksi. Harvenisi entisestään sunnuntaisin Jumalan sanan kuulijatkin. 

Kyllä olisi kylän raitilla väljää, kun eläkeläiset eivät enää pyörisi työtätekevien tai muuten vain löysien ihmisten jaloissa. Eivät olisi kaupan kassajonossa tukkona sentejä lompakostaan nivelrikkoisilla sormilla kaivellessaan. Joutaisi kassaneitirouvat, kansalaisopistojen ryhmien liikuttajat ja seurakuntien paimenet osa-aikatyöhön tai peräti  ihan työttömiksi. Tosin terveyskeskuslääkäreille riitäisi edelleen hommia, samoin apteekkareille ja tietenkin haudankaivajalle.

Olisi se hienoa, jos meidät pienillä eläkkeillä elää kituuttavat ihmiset jotenkin huomioitaisiin.  Annettaisiin arvoa, sanottaisiin, että olette vieläkin tärkeitä tämän yhteisön ja yhteiskunnan tukipylväitä. Vaikkakin lahoja jo, kuka yläpäästä kuka alempaa, mutta kuitenkin osallistuvia ja kukin vuorollaan korvaamattomia. Eikä aina katsottaisi nenän vartta pitkin tai näyteltäisi sitä nimettömän viereistä sormea, jos jalka ei enää niin kepeästi nousekaan eikä hoksottimet pelaa yhtä terhakasti kuin nuorempien. Tärkeitä me ollaan siihen saakka, kunnes meidät saatetaan vihon viimeiseen loppusijoituspaikkaan. Tärkeitä ollaan silloinkin. Jos ei muille, niin sille kuopan kaivajalle.  


maanantai 25. kesäkuuta 2018

Parvella toskaa

Taidan päivittää tilan! Tila, tilalla, tilalle, tilalta - hmmm noin se sana taipuu. Asuttiin ennen vanhaan asutustilalla - rikkoutuneen moottorisahan tilalle piti hankkia uusi - keuhkokuumetta sairastanut mummo parani ja nousi tilaltaan . . .

Minä mummo kun päivitän tilan, niin minä kannan petivaatteet ulos tuulettumaan ja vaihdan puhtaat lakanat. Mutta Pappa se on semmonen epeli, että se välillä päivittää tilaansa istumalla nuamakirjan iäressä. Sanoo itseään vanhanaikaiseksi, mutta minähän se tässä vanha pieru olen. Ai ai, nytkii niin viäntää . . . 

Entäs sitten se seinälle kirjoittelu? Kun asuttiin piäkaapunnissa, niin nuoriso esitteli taidettaan ja mielipiteitään maalailemalla seinille graffitteja. Oli tosi taidokkaitakin ja ihan sopiviin paikkoihin maalattuja, mutta sitten oli tietenkin niitä perinteisiä hitusvinkulan kuvia, kirkkovenneiksikin nimitettyjä. Niitä lienee jo kivikautinen alkuasukas-suomalainen piirrellyt ja . . . haistatellut . . .  Nyt kai sitten ne nuamakirjalaeset kirjottavat seinilleen. Toivottavasti jättävät kuitenkin kammarinsa tapetit rauhaan . . .  

Niin muuttuu maailma mummoseni. Huokailen täällä Kettukivenmökin parvella ja välillä töräyttelen . . . parvella toskaa . . . ja päivittelen tätä muuttuneen maailman tilaa.

 

lauantai 23. kesäkuuta 2018

Juhannusterveiset

Katto ropisee ja tuuli viskoo nurmikolle männynkäpyjä ja kuivaneita oksia. Laineet lyö yli laiturin. On juhannus. Suomen kesän odotetuin aika. Aina se lämpimin ja kaunein aika ei satu juuri näihin päiviin. Milloin kesän kukkeimman loiston saa nähdä ja kokea jo viikkoja aikaisemmin, milloin se taas siirtyy kohti syksyä.

Eipä mittää, hengissä ollaan. Katto ei ole lähtenyt tuulen mukaan. Sähkötkin vielä pelaa. Lipputanko ei ole kaatunut eikä sen nuppi ole pudonnut isoisän päähän. Jos eno vielä eläisi, niin nyt voisi kehua, ettei enokaan pudonnut veneestä. Sauna on edelleen palamatta, eikä kukaan kokeillut rytminsiirtoa pulahtamalla suoraan kuumasta löylystä kylmään veteen. Juhannuskoivukin on niin tuoreen näköinen portaiden pielessä. Kaikki hyvin siis. Kiitos taivaallisen ylipuutarhurin. 

Juhannusterveisiä lähetän vielä erityisesti Anjalle järven toiselle rannalle, Pirjolle sinne Kettumummon lapsuusmaisemiin, Helgalle jonnekin pohjoiseen, missä matka mitataan poronkusemalla, siskolle ja lankomiehelle Peisantielle, Jussille samalla nimipäiväonnittelut Tähtelään ja Eijalle synttärionnea. Terveisiä vielä Hennan perheelle Kalajärvelle, Matille leppoisia vapaapäiviä Pikkalaan ja edelleen terkkuja monille entisille työkavereille ja nykyisille ystäville nimeltä mainitsematta ja muutamalle meidät jo unohtaneelle.  Kaikki te saatte lämpimät kettumummoterveiset mummohalauksien kera:)

Sade on vain siunaus kaiken kuivuuden jälkeen ja tuulen tuiverrus puiden suursiivous. Näin vesi antaa uutta voimaa ja tuuli karistaa oksilta ylivuoteiset roskat ja kuivat kävyt. 

Voi miten hyvältä lämmin taas tuntuukaan tämän myräkän jälkeen.
Kuvahaun tulos haulle linnea borealis