keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Ruokapuheita, puhetta ruuasta

Paansanganrammaus vai potaattilämmitys. Maitoperu, peruvelli vai pottuvelli. Patahassi vai patakukko. Rättänä vai mustikkakukko. Leipäressu, mustikkapäppä, huavikkaat ja tirripaesti, kokkelpiimä, talakkuna, suutarinpaesti ja tappaeskeitto. Savolaisia ruokia kaikki. Jotkut näistä vain yksittäisissä taloissa nimettyjä syötäviä, niin ainakin luulisin mustikkapäpän ja paansanganrammauksen olevan, mutta nekin toisilla nimillä laajemmin tunnettuja.  

Paansanganrammaukseen eli potaattilämmitykseen keitetään kuoritut perunat ja niiden joukkoon lisätään paistinpannulla tirruutetut sianlihapalat ja sipulit. Sitten vaan vähän sekotetaan kauhalla. Osa perunoista murentuu, osa säilyy isompina paloina. 

Leipäressuun paistetaan paistipannulla rasvassa vanhoja leivänkannikoita, lisätään maitoa ja suolaa ja haudutetaan, kunnes leivät pehmenevät. 

Tirripaistia varten tirruutettaan paistinpannulla sipulia ja rasvaista siankylkeä ja keitettään perunoita eli huavikkaita.

Suutarinpaistiin tarvitaan pala siankylkeä ja sopiva määrä muikkuja. Ensin tirruutettaan siankylkipaloja pannulla ja sitten lisätään nopeasti kypsyvät kalat. Paisti valmistuu huavikkaehen kiehuessa.

Mustikkapäppä on jälkiruokaa. Tuoreet mustikat survotaan, lisätään ruisjauhoja ja sokeria ja eikun syömään. 

Mustikkakukko eli rättänä on myös jälkiruoka. Ruis- ja ohrajauhoista, voista ja sokerista tehdyllä taikinalla vuorataan sopivan kokoinen uuniastia ja tietenkin taikinan sisään tulee paljon mustikoita. 

Patahassia varten tarvitaan jälleen pala siankylkeä ja sopiva määrä pikkukaloja ja suolaa mausteeksi. Nämä ladotaan uunin kestävään astiaan kerroksittain ja päälle tehdään ruisjauhoista ja vedestä taikinakansi. Sitten vaan uunin jälkilämpöön paistumaan. 

                                  


Savolainen talkkuna tehdään ohrasta ensin keittämällä jyvät kypsäksi ja sitten vielä paistamalla uunissa. Kypsät ohranjyvät jauhetaan lopulta jauhoksi. Talkkunapuuro valmistetaan lisäämällä jauhoihin kiehuvaa vettä.  Näin syntynyt puuro nautitaan tirripaistin tai voisilmän kera. 


Leipää ne on murusetkii. Suoloo surruu, sokerija ikävää. Näin sanotaan Suonenjoella. 

Syöpikö miniä vai annetaanko kissalle? (Olen kylläkin kuullut, että Talluskylässä sanottaisiin toisin päin eli syöpikö kissa vae annetaanko miniälle:) 

No, harvoin vävyä kiitetään, miniää ei milloinkaan!

Näillä puhheilla lopettelen tuasiisa. Syökeehä laataset tyhjiks, mutta elekee ottako liian isoja annoksia:)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti