lauantai 16. tammikuuta 2016

Ja anna meille . . .

Elämä ei aina kohtele silkkihansikkain maan päällä ahertavia muurahaisiaan, onni ei potki syylingit jaloissaan, ei mene niin kuin Srömsössä eikä nallekarkkejakaan ole jaettu tasan. Elämä on parhaimmillaan ihana matka ja pahimmillaan yhtä helevettiä. Nyt meitä koetellaan, tulevina aikoina nähdään
hylätäänkö!

Pappa meni Kalevin kanssa verkoille. Minä ja serkku istuttiin ne tunnit veljen seurana. Huasteltiin niitä näitä, arkisia ja jokapäiväisiä asioita ja muisteltiin sopivasti edesmenneitä läheisiä. Naurettiinkin, sekä veli että me. Vanhat asiathan ne naurattaa, nykysistä vain hymy hyytyy. 

Veli painoi välillä kipupumpusta bolusta, lisälääkettä läpilyöntikipuihin. Luojan kiitos kivunhoito on kehittynyt eikä ihmisen tarvitse turhaan kärsiä. Veli on niin  ihailtavan sitkeä, ei valita, on olemukseltaan rauhallinen ja osaansa tyytynyt. Huumoriakin löytyy kaikesta huolimatta. Hän on jo nähnyt maanpäällisen helvetin, jospa paikka taivaassa on valmiina odottamassa. Mitä tuota ihmistä enempää rääkkäämään  helvetin tulimeressä, kun täällä on jo kärsinyt useammankin edestä. 


                            . . . MEIDÄN JOKAPÄIVÄINEN LEIPÄMME . . .


Arkiset asiat rytmittävät päivää huolista huolimatta. Aamulla paistoin papalle pataleipää. Hyvää kuulemma on ja näyttääkin herkulliselta. Ohjeen mukaan leipä tulisi paistaa valurautapannussa, mutta kun sitä ei nyt tähän hätään löytynyt, niin Kerman saven uunipata sai kelvata. 

Pataleivän teko on todella yksinkertaista. Sekoitetaan vain kuivat aineet, lisätään lämmin vesi ja sekoitetaan, ei siis vaivata.  Tuorekelmu taikina-astian päälle ja sitten vaan odotellaan 12-24 tuntia. 

Sitten kylmään uuniin kannellinen uunipata ja uuni lämpiämään 225 asteeseen. Taikinaa voi käännellä astiassa tai leivinpöydällä ja antaa vielä kohota uunin lämpiämisen ajan, noin 20-30 minuuttia. Taikina on tosi löysää, mutta jauhojen kanssa sen käsittelystä selviää. Sitten taikina kuumaan astiaan, kansi päälle ja uuniin puoleksi tunniksi. Astiaa ei tarvitse voidella. Sitten kansi pois ja vielä paistetaan noin 15 minuuttia, kunnes leipä on saanut kauniin värin. Pata pois uunista ja leipä padasta. Aivan kuumaa leipää ei vielä kannata leikata, vaan odottaa vesi kielellä, että leipä hiukan jäähtyy ja sitten vain herkuttelemaan. Netistä löytyy monta hyvää reseptiä:

 www.kotivinkki.fi/leivonta/paras-pataleipa
 www.k-ruoka.fi/reseptit/pataleipa/
 cebicinkeittio.blogspot.com/.../pataleipa-maailman-helpoin-leipa-no.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti